maandag 27 aug · 17:47

Gorinchem geniet van Zomerfeest

De organisatie van het Zomerfeest is er wederom in geslaagd om het publiek uit Gorinchem en omgeving een week lang te laten genieten op de Groenmarkt. Dankzij de sterke programmering en gezellige sfeer werd de Groenmarkt de afgelopen week getrakteerd op een zeer geslaagd Zomerfeest. ,,Het was absoluut een topweek”, bevestigt ook de kersverse voorzitter Ard Blom.

door Mike Rijnders 

Zonder twijfel is de veiligheid het meest besproken speerpunt geweest, zowel vooraf, tijdens als na het Zomerfeest 2018. Blom: ,,Daar is veel aandacht aan besteed en ik denk dat onze voorzorgsmaatregelen goed hebben uitgepakt. Er is bijvoorbeeld voor gekozen om het vuurwerk te verplaatsen naar de woensdagavond en dat heeft de altijd drukke zaterdagavond ontlast. Het gehoopte effect was goed te merken en daar zijn wij tevreden over.”

Tijdens deze editie van het Zomerfeest maakte de organisatie voor de eerste keer gebruik van een zogeheten ‘External Safety Officer’; iemand van buitenaf die de veiligheid onafhankelijk beoordeelt. ,,Dat is uiteindelijk goed bevallen, al was het de eerste avond nog even aftasten om de situatie zo goed mogelijk te beoordelen met elkaar,” licht Blom toe. De rest van de week verliep volgens de voorzitter soepel, al moest op vrijdagavond toch de politie er nog even aan te pas komen. Blom: ,,Helaas zag de politie zich vrijdagavond genoodzaakt om met behulp van paarden de situatie te stabiliseren in de rij voor de Groenmarkt. Het was druk en in de rij overheerste teleurstelling dat men de Groenmarkt niet meer op kon. Uiteindelijk was een groep mensen die moeite had om gehoor te geven aan de verzoeken van politie en beveiliging, dat was jammer. Laat duidelijk zijn dat een ieders veiligheid altijd het aller belangrijkste is en die is geen moment in gevaar geweest dankzij het adequaat handelen van de politie. Ik begrijp het als andere mensen hier misschien van geschrokken zijn, maar dit gebeurde zeer gecontroleerd en het werd noodzakelijk geacht om de veiligheid te bewaren,” legt Blom uit.

Na Broederliefde vorig jaar heeft de organisatie er dit jaar bewust voor gekozen om geen artiesten op de Groenmarkt uit te nodigen waarbij een grote toestroom van mensen werd verwacht. Gorinchem, en vooral burgemeester Reinie Melissant, haalde de afgelopen week zelfs het landelijke nieuws. De burgemeester gaf in een interview aan dat urban-artiesten niet meer welkom zijn tijdens het Zomerfeest in Gorinchem. ,,Dat is wel enigszins uit het verband gerukt,” wijst Blom op het interview met de burgemeester. ,,Iedereen weet dat urban muziek momenteel zeer populair is. Deze beslissing is genomen om te voorkomen dat Gorinchem weer met een te grote toestroom aan belangstellenden wordt opgezadeld die het niet aankan. Dat is heel iets anders dan breed in de media werd uitgemeten. Het is natuurlijk jammer als het een negatieve lading krijgt, omdat het overgrote deel van de mensen ontzettend geniet van het Zomerfeest. Daarnaast is het denk ik erg moeilijk, zo niet onmogelijk, om het voor iedereen goed te doen,” aldus Blom.

Nu de balans opgemaakt kan worden kijkt Blom zeer tevreden terug op een geslaagde week Zomerfeest. ,,Uiteraard zijn er altijd verbeterpunten en gaan wij zoals gebruikelijk ook weer evalueren. Ik denk dat wij erg tevreden mogen zijn over het Zomerfeest 2018 en dat komt vooral omdat ik veel lachende gezichten heb gezien. In het bijzonder denk ik dat dat de crew met vrijwilligers niet onderschat mag worden. Wij zetten ons met zijn allen in om de mensen in Gorinchem een top Zomerfeest te bezorgen en het is heel fijn als dat goed gelukt is. Het is gezellig vol geweest en grotendeels zonder incidenten verlopen. Voor een feest van dit formaat is dat heel bijzonder en daar zijn we erg blij mee. Ik denk dat wij met het Zomerfeest iets moois te koesteren hebben in Gorinchem, dus laten we daar vooral zuinig op zijn dat dit zo kan blijven,” besluit Blom.