woensdag 2 aug · 09:06

Laatste zomerfeest voor Voorzitter Kees van Willigen

De Zomerfeesten zijn de traditionele afsluiting van de zomervakantie in Gorinchem. Voor Kees van Willigen wordt het zijn negende en laatste editie van de feestweek op de Groenmarkt als voorzitter van de organisatie.

Bron: http://mooigorinchem.nl/nieuws/events/laatste-zomerfeesten-voor-kees-van-willigen

Hoi Kees, wat is jouw band met Gorinchem?

Ik ben 58 jaar geleden op de Grote Markt geboren, op huisnummer 2. Veel Gorcumser kan haast niet hè? Ik heb daarna in bijna alle wijken gewoond. Behalve in Stalkaarsen, maar daar heb ik jaren in het onderwijs gewerkt, op De Rotonde en De Baanbreker. Tegenwoordig ben ik manager bedrijf bij PasVOrm, het samenwerkingsverband voor het voortgezet onderwijs.

We kennen je van je betrokkenheid bij talloze Gorcumse evenementen.

Ik heb het altijd leuk gevonden om naast mijn werk andere dingen te doen. Of het nu triatlons waren, het zaalvoetbal, Open Havendag of de Zomerfeesten; ik kwam altijd in een andere wereld terecht. Daar heb je ook in je werkzame leven profijt van. Nu ben ik steeds drukker met Democraten Gorinchem, de nieuwe politieke beweging. En ik ben natuurlijk nog opa van drie kleinkinderen.

Het worden je laatste Zomerfeesten als voorzitter?

Ja, dat was de afspraak toen ik met Democraten Gorinchem begon. Stel dat ik verkozen word volgend jaar, dan is het niet correct om andere bestuursfuncties te hebben. Ik ben in 2009 gevraagd om Rob van Wijk op te volgen als voorzitter van het Zomerfeestbestuur. Dat zou eigenlijk maar voor een jaar zijn, maar dit wordt mijn negende versie.

Wat is je mooiste herinnering?

Op de eerste avond in mijn eerste jaar trad Di-Rect op. Ik werd meteen verrast toen ik zag wat een goed optreden losmaakt bij het publiek. Niets is mooier dan de mensen daarvan zien genieten. En iedere avond weer zie je andere mensen vooraan het podium staan. Hoe vet is het dat je een band als Di-Rect gratis kunt zien in Gorinchem? Kensington hadden we vlak voor ze écht doorbraken. Ik kwam ze later nog eens tegen. Ze wisten nog dat ik van de Zomerfeesten was. We geven de artiesten altijd een foto van het optreden. Dat blijft ze bij. We staan bekend als zeer gastvrij voor artiesten.

Meer memorabele optredens?

Jurk was heel leuk. Wende Snijders was erg goed, Handsome Poets ook. En bij Mental Theo vorig jaar gingen heel veel keurige dertigers en veertigers helemaal los op de markt. Ik vergeet er nog genoeg. De Zomerfeesten T(e)huis raken me emotioneel soms. Je ziet mensen die in hun eigen wereldje geraakt zijn even helemaal opleven als ze een bekend liedje horen. Dat is heel bijzonder.

Is er veel veranderd in jouw Zomerfeestperiode?

Veiligheid vraagt veel meer aandacht. Het voelt wel eens als té veel, maar als je een keer in een crisissituatie belandt, is het goed dat je het gedaan hebt waarschijnlijk. Dat weet je pas achteraf, maar het is belangrijk om van alle betrokken partijen te weten wie wie is en wat je aan elkaar hebt. Verder zijn onze doelstellingen voor de Zomerfeesten onveranderd: gratis, Gorcums en breed geprogrammeerd. Elke avond heeft een eigen sfeer. We willen iedereen in de stad iets te bieden hebben.

Heb je nog wensen mogen neerleggen voor je laatste editie?

Ik had Di-Rect nog weleens gewild, maar dat was niet mogelijk. Dat is niet erg hoor. Op die avond hebben we nu Douwe Bob en die is niet eerder geweest. Dus dat is eigenlijk net zo leuk. Ik wil me ook helemaal niet met de programmering bemoeien. Daar hebben we een eigen commissie voor.

Verdwijn je helemaal uit de organisatie?

Dat weet ik nog niet. Ik ben voorzitter af. Dat is het enige wat zeker is. Misschien kan ik mijn opvolger een beetje helpen op de achtergrond, misschien kan ik de crew helpen. Maar het lijkt me ook heerlijk om een avond langs te komen en een biertje te drinken met de gasten. Daar heb ik als voorzitter weinig tijd voor gehad.

Wordt het een beladen afscheid?

Nee, zeker niet. Ik ben alleen maar trots. De Zomerfeesten zijn financieel en organisatorisch stabiel en hebben volgens mij veel draagvlak in de stad. We proberen zoveel mogelijk contact te onderhouden in de stad, iedere dag wordt er ’s ochtends heel vroeg schoongemaakt en we hebben nauwelijks last van incidenten en agressie.

Bij welke andere evenementen in de stad kom je graag?

Als er iets georganiseerd wordt, ben ik er altijd graag bij. Ik zou er wel voorstander van zijn om evenementen meer te spreiden over de stad. Daar pleit ik voor binnen Democraten Gorinchem. Gorinchem is meer dan alleen de binnenstad!