donderdag 24 mei · 21:38

Vuurwerk verhuist naar woensdag, Maan en Nielson eerste artiesten

Nielson en Maan treden woensdag 22 augustus op bij de Zomerfeesten op de Groenmarkt. Dat maakt de organisatie, onder leiding van de nieuwe voorzitter Jan van Wijgerden, vandaag bekend. Het traditionele vuurwerk wordt verplaatst van de zaterdag- naar de woensdagavond.

Het was een tijdje stil rondom de Zomerfeesten op de Groenmarkt, maar die stilte wordt nu doorbroken. Er is achter de schermen hard gewerkt om een programmering neer te zetten waarbij plezier en veiligheid hand in hand gaan. ,,Een veilige Zomerfeesten én een nieuwe voorzitter”, benoemt Jan van Wijgerden de twee belangrijkste opdrachten van de organisatie voor de Zomerfeesten van 2018.

BROEDERLIEFDE ,,Het was vorig jaar te druk bij Broederliefde”, erkent Van Wijgerden, die al negen jaar actief is in de sponsorcommissie van de organisatie en nu het voorzitterschap van Kees van Willigen overneemt. ,,Het optreden van Broederliefde kreeg zoveel publiciteit dat we verrast werden door de grote massa mensen.” Door de drukte moest de Groenmarkt worden afgesloten, waarna er veel onrust ontstond. De organisatie heeft nadien veel om de tafel gezeten met de gemeente Gorinchem. ,,We willen een gratis feestje geven voor Gorinchem en de nabije regio. Het is niet zo dat we een zwarte lijst hebben qua artiesten, maar artiesten zoals Broederliefde, die zó populair zijn, zullen niet meer komen. We willen niet dat het succes van de Zomerfeesten ook de ondergang wordt. Hoe zonde zou het zijn als zo’n feest niet meer door zou gaan.”

VUURWERK De gemeente heeft zich op het gebied van veiligheid laten adviseren door een externe partij. Een van de maatregelen die wordt getroffen, is het verplaatsen van het traditionele vuurwerk van de zaterdag- naar de woensdagavond. ,,Zo voorkomen we dat mensen zich moeten verplaatsen op de drukste avond van de week. Het was nu zo dat mensen naar Buiten de Waterpoort liepen en bij terugkomst soms het plein niet meer op kwamen”, vertelt Van Wijgerden. ,,We beseffen dat we een traditie doorbreken en dat doen we met pijn in het hart, maar laat het meteen een mooie nieuwe traditie worden.” Van een andere locatie voor de Zomerfeesten is geen moment sprake geweest. ,,We hebben nu een meerjarenplan voor de veiligheid waar we mee vooruit kunnen. Het is namelijk onze ambitie om op de Groenmarkt te blijven.”

De woensdag wordt dit jaar ingericht als ‘familiedag’, waarbij de programmering wordt gericht op gezinnen. Maan en Nielson komen op die dag en zijn meteen de eerste artiesten die bekend worden gemaakt. De overige artiesten zullen vanaf nu elke week in De Stad Gorinchem worden aangekondigd.