Selecteer een pagina

[GORINCHEM] Ard Blom is deze zomer voor het tweede jaar op rij voorzitter van Stichting Zomerfeest Gorinchem. Een jaar aan voorbereidingen is voorbij en het feest zelf komt steeds dichterbij. ,,De formule van het Zomerfeest Gorinchem is echt uniek.”

door Lucas Versteeg

Als voorzitter is Ard betrokken bij contact van het bestuur tussen de gemeente, de sponsoren en alle andere partijen. Er zijn ruim vijftig vrijwilligers betrokken bij de Zomerfeesten, iets waar Ard erg trots op is. ,,De vrijwilligers zijn allemaal zo positief. Iedereen zet zich met zoveel enthousiasme in voor de stad. Wanneer er op een avond 4500 mensen genieten van gratis optredens, geeft dit veel voldoening.”

[RELATIVEREN] Tegenwoordig zijn er bijna geen gratis festivals meer die vergelijkbaar zijn met het Gorinchems Zomerfeest. ,,We krijgen best veel kritiek, bijvoorbeeld over het feit dat we avonden moeten afsluiten wegens drukte. Ik mis dan soms de relativering: we zijn een gratis feest, werken met vrijwilligers en het is al heel gaaf dat we op zo’n avond 4500 mensen wèl van een plekje kunnen voorzien. We moeten dit evenement koesteren en doen er alles aan om een zo goed mogelijk feest voor en door Gorinchemmers te organiseren. Wanneer we met – al dan niet gratis – kaartjes zouden gaan werken, is het drukteprobleem opgelost maar verdwijnt er iets van de formule van de Zomerfeesten. Je kunt niet meer spontaan een avondje gaan.” Voor mensen die de avonden te druk vinden, raadt Ard de zondagmiddag aan. ,,De winkels zijn dan open, vanaf 13:00 start het middagprogramma met The Piano Man Band en Edsilia Rombley, deze middag is rustiger dan één van de avonden.”

[EVENEMENTENBELEID] Dit jaar heeft Ard zich veel bezig gehouden met het herijkte evenementenbeleid. ,,We hebben er uitvoerig met de gemeente over gesproken en het doel van dit evenementenbeleid is om geweldige evenementen te organiseren die veilig zijn en weinig overlast creëren. Hierin zijn o.a. communicatie met omwonenden, geluidsnormen en verspreiding van de drukte opgenomen. De maatregelen die wij hier dit jaar in nemen zijn bijvoorbeeld het eerder sluiten van de ingang langs de Grote Markt, om drukte op de terrassen te voorkomen. Geluidsnormen zijn vastgesteld en worden gemonitord.” Er komen jaarlijks klachten binnen over geluidsoverlast. ,,Om de 4500 bezoekers te overstemmen, moet het geluid van een bepaald niveau zijn. Mensen die in de binnenstad wonen kunnen daar inderdaad last van hebben en dit is een afweging die we moeten nemen. We proberen voor zo weinig mogelijk overlast te zorgen.” Deze punten zijn ook uitvoerig besproken met omwonenden tijdens diverse speciale bewonersbijeenkomsten.

[SPECTACULAIR] Volgens Ard wordt het Zomerfeest dit jaar weer erg spectaculair. ,,Artiesten als Ali B, Davina Michelle en bands als Rondé en de Tante Joke Karaoke band, staan dit jaar op het podium. Op woensdagavond is er weer vuurwerk, leuk voor het hele gezin. Verder gaan we dit jaar ook weer naar een aantal verzorgingstehuizen voor een muzikale verrassing, want niet iedereen heeft de mogelijkheid om naar de binnenstad te komen.”

Voor Ard is het wel duidelijk: ,,Het Zomerfeest is een feest dat gedragen wordt door zoveel vrijwilligers en mogelijk gemaakt wordt door het bedrijfsleven. Het is echt iets waar we als Gorinchem trots op mogen zijn.”

Bron: De Stad Gorinchem