Selecteer een pagina

Ook dit jaar zal het in de laatste week van augustus bruisen op de Groenmarkt. De organisatie van het Zomerfeest aan de Groenmarkt komt met een alternatief waar, net als bij de zomerfeestweek, ontmoeten het uitgangspunt is. ,,Het wordt compleet anders dan het zomerfeest zoals we dat gewend zijn.”

Ard Blom en Laura Stolk stuiteren bijna van enthousiasme hun stoelen af als ze vertellen over de plannen die er zijn voor de laatste week van de zomervakantie. ,,Het Zomerfeest op de Groenmarkt zoals we dat gewend zijn kan niet doorgaan. Daar is iedereen het over eens. Het was wel even zoeken naar een alternatief, maar uiteindelijk kwamen we tot de conclusie dat er nog genoeg mogelijk is om er iets moois van te maken”, vertelt Ard Blom, voorzitter dan het Zomerfeest op de Groenmarkt.


ZOMERTERRAS En wat dat moois dan precies is? Laura Stolk legt het uit: ,,De werktitel die we nu hanteren is Het ZomerTerras. Op de Groenmarkt komt een podium en daaromheen komt een terras waar mensen van de optredens kunnen genieten. Vooralsnog gaan we uit van een programmering van donderdag tot en met zondag. Het moet een divers programma worden met voor ieder wat wils.”


,,We willen zoveel mogelijk Gorcumers de kans geven om er bij te zijn”, vertelt Ard. ,,Als we slechts één avond iets zouden doen, kan er maar een heel klein groepje Gorcumers bij aanwezig zijn. Dat willen we niet. Bovendien is het financieel ook niet haalbaar om van alles uit de kast te trekken voor slechts één dag.”


COMPLEET ANDERS Het wordt echt compleet anders dan dat men gewend is, waarschuwt Ard nog maar eens. ,,Maar iedereen die we over onze plannen hebben verteld, reageert zo onwijs enthousiast. Dat is echt heel erg leuk om te horen”, vult Laura aan. ,,We moeten nog ontzettend veel werk verrichten, over anderhalve maand is het al zo ver, maar al die positieve reacties, al die mensen die aangeven mee te willen denken en helpen, dat geeft ontzettend veel energie”, aldus Ard.


Laura en Ard kunnen nog niet veel kwijt over het exacte programma van het Zomerterras. ,,De mensen moeten geen grote namen verwachten. Het uitgangspunt is vooral ‘Ontmoeten op de Groenmarkt’. Wie er precies op het podium staat, is daar wat ons betreft ondergeschikt aan”, aldus Ard. ,,Het mooie is”, vult Laura aan. ,,Het Zomerfeest is ooit in het leven geroepen voor de Gorcumers die niet op vakantie konden. Nu, door de uitbraak van het coronavirus, wordt dat dus weer heel relevant.”


SPONSORS Deze bijzondere editie van het Zomerfeest op de Groenmarkt komt tot stand zonder de bijdrage van sponsors. ,,We vonden het niet gepast om hen in deze moeilijke tijden om een bijdrage te vragen”, vertelt Laura. ,,We hebben dus een concessie moeten doen”, vult Ard aan. Een concessie die tegen het gevoel indruist, vertelt hij. ,,We gaan namelijk een kleine bijdrage vragen aan het publiek. We hopen dat de Gorcumers dit begrijpen. Zie het maar als een soort teken van waardering aan de sponsors die het Zomerfeest jarenlang mogelijk hebben gemaakt.”


Hoewel de plannen nog verder moeten uitgewerkt, zijn Laura en Ard er zeker van dat er die laatste week van augustus iets moois wordt neergezet op de Groenmarkt. Tijdens de vier festivaldagen wordt er met tijdvakken gewerkt. Per tijdvak kunnen er zo’n 500 tot 600 mensen terecht op de Groenmarkt. ,,Op de bonnefooi komen heeft dus echt geen zin. Je moet van tevoren een kaartje gereserveerd hebben, zonder kom je echt het terrein niet op.”


,,Het is ontzettend mooi om te zien dat we dit in zo’n korte tijd voor elkaar hebben we gekregen”, vertelt Ard. ,,Twee weken geleden kwamen we voor het eerst bij elkaar. Er moet nog veel gebeuren, maar toch willen we de Gorcumers nu al laten weten dat er echt wat gaat gebeuren die laatste week van augustus.”


Wie mee wil denken over de verdere uitwerking van het programma, ideeën heeft of tips kan contact opnemen met de organisatie door een mail te sturen: info@zomerfeest.nl.